Åpning av robotlab

Publisert: 20. februar 2024

Knut Snorre Sandnes, Anita Ravlo Sand, Tore Svartås i Proneo, Anja Tjelflaat i Rørosklyngen, Christian Wee i Proneo

Næringslivet i Trøndelag har allerede tatt i bruk roboter, maskinlære og kunstig intelligens med stort hell, og flere står for tur. I dag ble Robotlaben på VIP-senteret på Verdal offisielt åpnet.

– Vi var så ivrige etter å komme i gang at vi tjuvstartet litt sammen med Securo; en bedrift som leverer brannvernsystemer i hele landet, smiler Tore Svartås, som er prosjektleder i Proneo. – Nå er vi klare til å hjelpe både næringslivsaktører og skoleklasser med å forstå mer av hva de kan bruke robotisering og kunstig intelligens til.

Den nye Robotlaben gir bedriftene i Trøndelag mulighet til å utvikle, teste og simulere produkter, tjenester og prosesser.

– Skal man holde konkurransekraften oppe, gjelder det å holde tritt med utviklingen, og da er det viktig å ta i bruk alle mulighetene som ligger i robotisering, maskinlære og kunstig intelligens, mener Svartås.

Mange er godt i gang

Katapult-node Trøndelag, som består av Proneo, Industrinavet i Trøndelag, SINTEF, Skogmo industripark og Rørosklyngen, er et kraftfullt kompetansemiljø som tilbyr små og mellomstore bedrifter en testarena med utstyr, teknologi og kompetanse; slik at de kan lære av de beste og konkurrere på topp internasjonalt nivå.

– Katapultsystemet åpner for at bedrifter raskt og effektivt kan teste ut ideene sine; både gjennom tilgjengelig utstyr, men ikke minst med kompetanse, sier Anja Tjelflaat, som er daglig leder i Rørosklyngen; et nettverk av industribedrifter i Rørosregionen. – Det gjør at vi står enda bedre rustet til å bistå enda flere bedrifter enn vi gjør i dag.

I dag er det 8-10 katapultprosjekter i trøndersk SMB-sektor, blant annet disse:

– I tillegg er det også verdt å merke seg at Aker Solutions i industriparken på Verdal har en egen teknologilab med 13 ansatte og 9 roboter, forteller Svartås. – Det er ingen tvil om at robotiseringen er i gang i Trøndelag!